Friday, May 20, 2016

5 stvari, ki jih nismo dolžni pojasnjevati


Za katere življenjske odločitve se nam ni potrebno opravičevati, česa nam res ni treba pojasnjevati?


1) S kom in kako živimo: Naša intima, naša pravila. Kaj in koliko bomo to delili z drugimi je zgolj naša odločitev. To, kdo nam greje postelje, ali imamo otroke ali ne resnično ne igra vloge pri ničemer- kako delamo, kakšne osebe smo, kakšne vrednote imamo, kako obravnavamo druge itd... Razmerja so raznolika in če oseba ter način partnerstva ali oblika družine, ali pa samski stan, ustreza nam samim, je to vse, kar šteje. Nismo dolžni razlagati podrobnosti, nikomur, le sebi in partnerju.

2) Prelomnic v življenju: Sprememba življenjskega sloga, menjava režima prehrane, sprememba kariere, odločitev za selitev ali prekinitev zveze  itd... Vse to so pomembne prelomnice in življenjski zasuki, ki pa jih lahko, ali pa tudi ne, podelimo z drugimi. Na nas je, ali bomo te občutke in odločitve razkrivali, a vedeti moramo, da nas morda ne bodo razumeli, nas obsojali.. A to niti ni pomembno, saj moramo izoblikovati življenje zase, takšnega, kakršnega si želimo, spremembe pa so pogosto nujno potrebne, četudi jih drugi ne odobravajo.

3) Nenavadnih hobijev in čudnih navad: Vsakdo jih ima. Razlika je le v tem, da nekatere izmed njih brez problema pokažemo, razkrijemo pred drugimi, nekatere pa raje zadržimo zase ali jih zaupamo res le najbližjim osebam. Vsi imamo kakšne čudne obsesije, navade, razvade, rituale itd.. Dokler ne motijo nas samih in z njimi ne škodujemo drugim, ni potrebe po kazanju teh, bolj odštekanih, delov nas samih. Naj vsaj nekaj ostane skrito in res le naše.

4) Dvomov o nas samih: Zelo pereča tema. Menim, da jo bomo najboljše odnesli, če dvome in svojo ranljivost priznamo le ljudem, ob katerih se čutimo razumljeno, spodbujano, spoštovano, pa še to ni garancije, da nas ne bodo kdaj prizadeli ali razočarali- v odnosih pač vedno tvegamo. Pa vendar- zaupanje naših skrbi kar vsakomur ki ima čas najbrž ni najbolj pametna izbira, oziroma moramo v tem primeru vedeti, da smo lahko še dodatno ranjeni.

5) Družinskega ozadja: Občutljiva tema, ki zadeva tudi druge ljudi, osebno dediščino, ki nas je izoblikovala v to, kar smo. Ljudem, ki vrtajo v nas, kdo ali kaj so naši družinski člani, nismo dolžni pojasnjevati in z njimi razpredati o podrobnostih. Če čutimo, da želimo, potem seveda, a marsikdaj se za takšnimi vprašanji žal skriva le radovednost in hrepenenje po tračih.

 

No comments:

Post a Comment