Monday, March 14, 2016

5 idej za bolj kakovostno življenje1. Ne silimo se tja, kamor nas ne mika

Dogodek, zabava, prireditev, predavanje ipd., na katero smo bili povabljeni, a nam preprosto ni do tega, da bi šli. Lahko da bomo imeli že ob razmišljanju o tem, da bi vabilo zavrnili, slabo vest. Ker nam je oseba, ki želi da bi šli, všeč. Ker je nočemo razočarati, se zameriti itd. Hm, moramo zato iti? Ne.

Če nam do nečesa RES ni in zadeva ni ravno življenjsko pomembna, potem je odgovor NE. Tega sem se naučila od prijateljice, ki mi je razkrila svoj pogled- nikoli se ne udeleži ničesar, do česar ne čuti navdušenja, oz. v primeru, da ima tisti čas druge prioritete. To ne pomeni nujno, da na ta isti dogodek ne bomo šli kdaj drugič. Včasih le ''timing'' ni pravi. Vljudna odklonitev vabila bi morala zadostovati. Zapletanja v nepotrebna pojasnjevanja ali celo opravičevanja pa so v resnici pogosto odveč.

2. Ne ukvarjajmo se z rečmi, ki nas ne veselijo

Na to sem pomislila zato, ker se ravno ukvarjam z mislijo, ali naj končam z branjem knjige, do katere mi pravzaprav ni :). Ker me ne pritegne. Pa čeprav sem že na polovici in mi je po svoje ''škoda'' že zapravljenega časa in tega, da vseeno ne bi potrpela do konca.

Ampak ali ni to škoda mojega časa? Na polici me namreč že čaka druga knjiga, za katero pa vem, da bo odlična, ker sem že pokukala vanjo :).  To pa sem že storila z enim izmed prostovoljskih del, s katerimi sem se ukvarjala. Ker sem si postavila druge prioritete, poleg tega mi časovni termin ni več ustrezal, sem se poslovila. Navdušenje in izpopolnjenost sem našla drugje.

3. Ne posvečajmo se ljudem, ki tega ne cenijo

Morda je to nekdo, ki naj bi bil naš prijatelj, vendar pogovor z njim že dolgo ni več pristen. Ker te osebi ni mar, se ne zanima več za nas ali preprosto do nas ne čuti tolikšne naklonjenosti, kot mi do nje. 

To je lahko tudi partner (žal, a če mu res ni mar, v taki zvezi ni vredno vztrajati), starš, (včasih je odmik lahko koristen in so dialogi možni šele po pavzi), sodelavec, itd.. Če RES ne gre, pač ne gre. Morda bo nekoč drugače. Morda ne.

4. Vsega nam ni usojeno spoznati

Npr: ne moremo si pojasniti, zakaj je nekdo drug ravnal tako, kot pač je.

Ali pa ne moremo obrazložiti celo svojih lastnih dejanj. Ni nujno, da bomo razumeli takoj. Ali sploh kadarkoli. Včasih je treba le iti dalje in se pomiriti s tem, da določenih stvari, razlogov, npr. zakaj se nam je nekaj pripetilo: zakaj nismo bili vabljeni na razgovor ali zakaj nas je partner prevaral ali zakaj je prijatelj postal hladen do nas, najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Težko, a tekom minevanja časa vseeno izvedljivo. Šele ko odpustimo, gremo lahko dalje.

5. Naučimo se uživati v svoji družbi

Pravijo da tisti, ki res nikoli ne morejo biti sami, ker jim je dolgčas ali pa postanejo žalostni, bežijo od samih sebe. Mislim, da je v tem precej resnice. Najboljše je, če sebe spoznavamo ves čas in najdemo nekaj, kar nas bo bogatilo, razveseljevalo tudi ko bomo sami. 

Čas s samim seboj je lahko res super, poln uvidov, sproščujoč ali pa poln analiz, vpogledov vase. Branje, šport, razmišljanje, gledanje filmov, izobraževanje, sprehodi, potovanja, meditacija, ukvarjanje z rastlinami, živalmim, igranje inštrumenta, delo, .. Ni mogoče, da ne bi našli vsaj nečesa, kjer smo sami in v čemer se dobro počutimo!

4 comments:

 1. Jaaaa reeeees!!!! Ticno to!!! Jaz delam na točki ena...ta mi je najtezja...rect ne zna bit vcasih zafrknjeno in komplicirano, to pa predvsem zato, ker premalo gledamo nase in takrat ko ne znas rect ne pomeni, da sebe nisi dal na prvo mesto....

  ReplyDelete
 2. Ja res je, prva točka je tudi meni najtežja, pogosto :)!

  ReplyDelete
 3. Moram reči, da delam na vseh točkah. Glede 1. mi gre kar dobro in se nekako več ne čutim krivo, če povem ne ali odklonim nekaj večjega, ker mi pač ni. Je pa pri meni problem 4. točka, vse bi rada razumela. Zakaj je nekdo to rekel, storil, zakaj je nekdo takšen, drug drugačen ... in potem si včasih cel teden belim glavo s takimi nepomebnimi vprašanji. :)

  ReplyDelete
 4. Tudi jaz, vsakič gre malo lažje, ampak še vseeno se prikradejo občutki slabe vesti pri točki 1., pri zadnji pa sem podobna kot ti- nisem mirna, če ne poskušam vsega secirati, ampak vedno bolj spoznavam da vsega ne bom nikoli doumela.. to me malo pomiri :)

  ReplyDelete