Monday, February 29, 2016

Strupeno čustvo: 10 resnic o strahuDanes bom nekaj misli namenila strahu. Zakaj? Osebno imam tudi sama mnogo strahov pa tudi sicer mislim, da smo ljudje pogosto njegovi sužnji.

Strah, čeprav je v zmerni meri varovalen in nujen, hitro postane čustvo, ki je strupeno, škodljivo, sploh če se razraste in obvladuje naše življenje. Je eno najbolj hinavskih čustev, ki ga težko prepoznamo, a ima na naše počutje in funkcioniranje lahko usodni vpliv. Nekaj resnic o strahu:

1. Strah povsem paralizira: Zaradi strahu ne zmoremo narediti prvega koraka ter sprejeti odločitve glede prelomnic v našem življenju, včasih pa tudi v čisto vsakdanjih situacijah (npr. ob specifičnem strahu pred izpostavljanjem v javnosti, ob strahu pred vožnjo- kar nas lahko ovira in zagreni naš vsakdan).

2. Strah onemogoča kakovostno življenje- Ker se bojimo, ne poskusimo nečesa novega, posledično se vrtimo v coni ugodja in ostajamo na mestu. Nič se ne premakne. Je tako življenje slabo? Nevarno je, ker je pogosto kar prijetno, ni pa tako fenomenalno, kot bi lahko bilo, če bi si bolj upali in življenje zajemali z veliko žico. Žalostno je, da tega sploh ne vemo. Strah izčrpa, zato se oklepamo že znanega, a s tem zamujamo marsikaj lepega.

3. Strah se skriva za izgovori: Kot so: nimam denarja, v resnici nisem za to, ne morem, nimam časa, ne potrebujem tega, v resnici mi sploh ni do tega.. Včasih je res tako, da ne bo pomote, a če se kar naprej ovijamo v take izreke in jih imamo kar na zalogi, so to pogosto le izgovori, za katerimi stoji strah.

4. Strah ima v resnici pomembna sporočila za nas: Sporoča nam, na katerem življenjskem področju moramo več delati, kam več vlagati in kaj je tisto, česar bi se morali lotiti, pa ne upamo: morda iskanje službe, iskanje odnosov, iskanje sebe, svojih želja, morda bi morali spremeniti življenje, a nas je strah?

5. Strah se napaja iz preteklih izkušenj: Ker nam je enkrat spodletelo ali smo bili močno prizadeti, žal mislimo, naše telo in možgani so prepričani v to, da bo vedno tako. A resnica je, da je ta strah le spomin na nekaj, kar je minilo. Vendar ni razloga, da bi strah moral diktirati našo prihodnost!

6. Strah uživa v tišini in samoti: Če nas je strah in smo sami, o tem ne spregovorimo z nikomer, se bo strah le krepil in drseli bomo vedno globje, sami sebe pa lahko prepričamo v marsikaj in se pogosto tako ''napumpamo'' s strahom, da nas bo ta vedno bolj paraliziral.

7. Strah ima raje razglabljanje kot akcijo: Po drugi strani pa- če strah le analiziramo, o njem govorimo, se ne bo kaj prida spremenilo. Včasih je zgolj treba v akcijo in poskusiti, tvegati. Največkrat se izkaže, da je bil najhujši pri vsem skupaj prav ta naš enormni strah. Da situacija sama sploh ni tak bav bav.

8. Imeti strahove NI sramota! Ogromno ljudi je strah, a o tem ne govorijo. Osebno mislim, da bi se o tem morali več pogovarjati, tudi obisk terapevta ne bi smel biti več tabu, saj je to nekaj najboljšega, kar lahko oseba s hudimi strahovi stori zase, ali pa po drugi strani- že nekdo, ki o tem spregovori v krogu bližnjih je močen in ne šibek, saj si je upal pokazati ranljivost in delati na svojih ovirah.

9. Strah je premagljiv ter obvladljiv: Lahko s takšnimi in drugačnimi metodami, od postopnega izpostavljanja situacijam, v katerih nas je strah, do branja o strahu, do terapije, do pisanja dnevnika o strahu itd. Menim pa, da bi morala družba detabuizirati strah in o tem odprto govoriti, pisati, o tem bi moralo biti še več oddaj, javnih programov, spodbud itd.

10. Vsakogar je nečesa strah: Prav vsako osebo je strah vsaj nečesa. Ni nujno, da je ta strah tako globok in omejujoč, da zaradi njega ne zmore normalno živeti, pa vendarle ta strah vpliva vsaj na kakovost določenih segmentov posameznikovega udejstovanja. 

Ni osebe, ki je ne bi bilo strah popolnoma ničesar, saj je strah človeški, kaže na našo občutljivost, ranljivost, odgovornost, na to, da imamo pomisleke, da čutimo, da nočemo trpeti itd. To pa je človeško in čudovito!

3 comments:

 1. Amazing post, dear! :) Do you want to follow each other? If yes, please follow me with GFC, write a comment and I follow you back :)

  xx Veronica
  welcome to Mango Juice

  ReplyDelete
 2. Se strinjam in zelo dobra objava! :)
  Itak pa je zmagovalna ta fotka, čisto paše k tematiki. :D

  ReplyDelete
 3. Hehe, ja to je pa iz dinozaverskega parka, postavljenega na Gorenjskem (oz. vsaj takrat, poleti je bilo).. Mislim da je Dinopark ;)

  ReplyDelete