Monday, February 22, 2016

5 spodbudnih misli za brezposelne1) Dejstvo je, da nas je veliko
Ljudi, ki iščemo zaposlitev. S takšnimi in drugačnimi zgodbami. Ni nemogoče dobiti delo, ampak vsekakor k temu, da med kandidati izberejo ravno nas-  že za razgovor- pripomore več faktorjev. Od tega, kako smo se potrudili sami, pa do preprostega dejstva, da je veliko oseb, ki išče delo. In takšnih, ki imajo pač več izkušenj, jih prej opazijo, jih poznajo (khm khm, jap, marsikje)...

Definitivno je med 300 ali 500 kandidati bistveno težje, mnogokrat mukotrpno, izbrati pravega, kot pa med 20, 30 prijavljenimi.

2) Včasih pač ne gre in nič ni narobe s tem
Mnenja sem, da se mora pri iskanju službe (ali pa ob razmišljanju, da bi si jo ustvarili kar sami in se podali na samostojno pot) marsikaj 'poklopiti'. Nekako mora 'steči'- prava ideja (če gremo na svoje), pravi pristop, (če pišemo prošnje, poizvedujemo okoli oz. kličemo), prava oseba, s katero govorimo in jo tudi navdušimo. Včasih pač ne steče. 'Timing' ni pravi.  Vzrok so lahko čudne okoliščine, premalo motivacije ali površna priprava iz naše lastne strani ali pa nezainteresiranost na strani tistih, ki izbirajo. 

Lahko so nekoga že izbrali, lahko jim le energetsko nismo všeč, morda jim ne ustreza naš karakter, naše ideje, naš profil.. Ali pa, navsezadnje, oni niso pisani na kožo nam. Tam niti ne želimo delati. Včasih pač ne gre.
3) Nikoli ni prepozno za učenje
  Nikdar ni prepozno za izboljšanje samega sebe. Za izobraževanja, dodatna izpopolnjevanja, šolanja- formalna ali neformalna. Za vpis na faks, v kakšen tečaj ali pa nekaj drugega, kar pa nam bo pomagalo pri samospoštovanju, pri obvladovanju stresa in nam vlilo zaupanje med iskanjem zaposlitve. Za nekoga bo to tečaj tujega jezika, računalništva, prekvalifikacija,  ali pa nekaj, kar neguje dušo in telo- meditacija, tečaj slikanja, ustvarjanja, športne dejavnosti.. Seveda odvisno od naših želja, potreb, zanimanj.. 

K uspehu pri iskanju zaposlitve ne pomagajo le formalna, strokovna znanja, ampak tudi vse tisto, kar je povezano z nami samimi in prepričanji v lasten (ne)uspeh.
4) Nismo sami, lahko se povežemo
Veliko je brezposelnih. Zakaj se ne bi povezovali in ne zgolj potarnali- čeprav to pogosto zelo paše in nekaj minut je čisto koristnih, saj sprosti telo in duha- ampak predvsem iskali skupnih rešitev, se navdihovali, spodbujali, iskali možnosti? S prijatelji, sorodniki, pa tudi v širši skupnosti.

Kar nekaj je že zaposlitvenih klubov, druženj, kjer se govori o tovrstnih tematikah, npr. Zaposlitveni klub Služba me ne išče, projekt Kolegice za mlade, brezposelne ženske itd. Lahko pa organiziramo lastna druženja, v dogovoru z ostalimi interesanti. Vse to nam lahko da zagon in nove ideje.
5) Brezposelnost je čas za spoznavanje sebe
Kaj nas veseli, v čem smo dobri? Kaj nas sprošča? Čemu bi se radi posvečali, čemur se prej- ko smo še študirali ali pa delali- nismo mogli v taki meri, kot bi si želeli? 

Usmerimo energijo v aktivnosti, ki nas izpolnjujejo. V hobije, v raziskovanje sebe. Prek pogovorov, posvečanja samemu sebi, na kakršen način nam pač ustreza. Brezposelnost je lahko stran vržen čas, lahko pa se potrudimo in jo maksimalno izkoristimo ter nanjo gledamo kot na priložnost za spremembo in nova poznanstva. Mogoče bomo ubrali pot, o kakršni prej nismo niti sanjali ali pa spoznali, da je tisto, kar želimo in zmoremo, že ves čas pred našim nosom.


3 comments:

 1. Zanimiva objava :) Brezposelnost je dandanes postala kar ''odmevna'' tema. Sama sem tik pred diplomo in moram priznati, da me vseeno malce skrbi. Vseeno pa menim, da ko bom nekega dne le prišla za službo, se bom po vsej verjetnosti odločila za nadaljnje izobraževanje, saj nikoli ne vem, kako bo čez nekaj let :)

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Res je kar odmevna ja. In razumem tvoje občutke, se zelo vživim, da te skrbi, kako in kaj bo. Je pa po svoje včasih najboljše živeti za trenutek, oz. razmišljati za prihodnost tudi, ampak vseeno ne dopustiti, da strah pride preveč do živega.

  Super, da se boš odločila za nadaljevanje izobraževanja :)

  ReplyDelete