Friday, February 12, 2016

3 valentinove zaobljube samemu sebi


Bliža se praznik ljubezni. A čemu bi se na ta dan posvečali zgolj negovanju partnerske ljubezni? Kaj pa tista najpomembnejša ljubezen- do sebe?

Nekaj zaobljub, ki jih lahko poklonimo, pa ne le 14. februarja, samim sebi:

1.) Usmerjanje vase: Če smo žalostni, jezni, vznemirjeni, to ni naključje, temveč nam takšno doživljanje vedno nekaj sporoča. Kaj bi morali spremeniti? Kaj ni OK, da smo apatični, otožni, agresivni morda? Kaj bi lahko storili drugače in kako? 

Kaj pa veselje, sreča, občutek izpopolnjenosti- ko čutimo tako: kaj smo razmišljali, storili, da tako čutimo? Bi lahko to ohranjali, ponovili? Večkrat pozornost iz zunanjih dejavnikov in obveznosti usmerimo vase in bodimo iskreni.

2)  Nežnost do sebe, ne nasilje: Vsi se kdaj slabo počutimo v svoji koži, po naših ali tujih (čeprav v resnici najbolj boli to, kar sami mislimo o sebi) ocenah kdaj tudi pošteno zafrknemo. Naredimo napako, izrečemo nekaj, kar obžalujemo. Velikokrat zapademo v grobo obtoževanje samega sebe, ki se ga bolj ali manj zavedamo: ti bedak, ti nerodnež, lenoba, nesposobnež, neumnica, naivnica.. Takšna sporočila zastrupljajo naša čustva, samopodobo in posledično dobro počutje.

Tudi ko kaj naredimo RES narobe, to ni konec sveta! Napačno, celo katastrofalno, nepremišljeno, nepotrebno,nevarno ipd. je bilo tisto, kar smo naredili. Ne pa mi kot oseba, ne mi sami! Ne enačimo svojih spodrsljajev s svojim bistvom- tem, kdor smo. Tudi ko se zmotimo, ohranjajmo nežnost in potrpežljivost do sebe.

3) Povezanost s sabo: Nikdar ne bi smeli pozabiti na stvari ki nas veselijo, drobne radosti, ki so le naše in nas razveselijo in ob katerih se povežemo s sabo. Pa naj bo to sproščanje v kopeli, branje, klepet s prijateljico, sprehod, šport, meditacija, slikanje, ročna dela, dremež sredi dneva itd.

Če bomo te stvari odrezali iz svojega urnika oziroma jih začeli zanemarjati, bodo posledice občutne in nič kaj nedolžne! Sledili bodo občutki utesnjenosti, apatičnosti, izgorelosti, žalosti. Tega pa ne želi nihče in nihče si tega, da izgubi stik s sabo, ne zasluži.


Imate tudi vi v mislih kakšne posebne zaobljube sebi ali drugim, o katerih razmišljate okoli valentinovega?

10 comments:

 1. Kako lepa objava! :) Z vsem trem naštetim se strinjam. O njih bi res morali večkrat razmišljati in ne samo ob kakšnih posebnih dnevih, praznikih.

  ReplyDelete
 2. O hvala Valentina :)!
  Ja res je, se mi zdi da se pogosto pozabimo vživeti vase in si vzeti nekaj časa na dan za to, da se vprašamo, kako smo :)

  ReplyDelete
 3. Super objava, se popolnoma strinjam, mislim, da bi mogli take stvari početi pogosto.
  Jaz pogosto na svoj račun slišim, da sem egoistka ... pa se vedno samo smejem in potrdim, res sem in mislim, da bi moral biti (vsaj malo) prav vsak. :)

  ReplyDelete
 4. Verjamem da to pokomentirajo ja, ampak meni se to, da imaš sebe rad, še zdaleč ne zdi enako kot egoizem, kar nekateri zamenjujejo :)

  ReplyDelete
 5. Girl you are my star:):) tako rada berem tvoje poste:), in s tem se popolnoma strinjam. Jst vedno trobim, da moraš imet najprej rad sebe,znat živet sam s sabo, večkrat dobim kako izjavo, o kak ti je fajn, uživaš in levo ter desno- nihče me pa ne vpraša koliko truda, energije in volje vložim v to, da sem srečna in da je srečna moja družinica. Pa ni vedno lahko, imam tut sama svoje vzpone in padce, kot vsi, ampak pozitivne misli delajo čudeže. ;););)

  ReplyDelete
 6. Ooo, najlepša hvala za kompliment :)!!

  O ja, to kar si zdaj poudarila, je ZELO pomembno. NIČ ne pade kar samo od sebe, iz neba. V resnici ne gre za 'srečo' kot neko magično stvar, da se ti kar vse uresničuje in imaš rad sebe, druge ter oni tebe. Gre za načrtno vlaganje v odnose in vase navsezadnje. Iz dneva v dan. Včasih je to prav naporno garanje, pa tudi ko ni, ko vse kar ''teče'', v resnici ni naključno, ampak je produkt naših misli, čustev, dejanj..

  Ja res je, delajo in tudi to, v kar se prepričaš, to se pogosto uresniči. Včasih pa se zgroziš, ko analiziraš kaj se ti dogaja in to poskušaš povezati z mislimi, ki se ti non stop vrtijo v ozadju. Grozljivo, a je zelo povezano :)

  ReplyDelete
 7. Ooooo res super objava, se strinjam z vsem napisanim!


  xoxo

  ReplyDelete
 8. Zelo lepa objava! Mislim, da se preveč obreemenjujemo z drugimi, namesto, da bi se poglobili vase in se bolj cenili :) xoxo

  ReplyDelete
 9. Hvala Marcela, ja tudi jaz menim tako :)

  ReplyDelete