Monday, January 4, 2016

3 lastnosti odličnih knjig (čeprav jih je še mnogo več)


Čeprav bi to morda bolj spadalo na moj knjižni blog, pa želim danes pisati o moji veliki ljubezni- knjigah. Kaj pravzaprav nudijo dobre knjige? Ne glede na to, ali najraje berete romane, priročnike, strokovne knjige, ali se raje poglobite v pravljice ali pa požirate enciklopedije, se mi zdi, da je branje tako zelo posebna, edinstvena dejavnost,da je skorajda magična. Menim, da dobre knjige dajo ogromno.

To trdim kot rojeni knjigoholik, mislim pa, da se boste, vsaj v eni izmed točk, našli vsi, ki obožujete knjige, ki brez njih ne morete, ki vas navdihujejo, bogatijo in definirajo to, kdor ste. Ob vsaki točki sledi nekaj mojih knjižnih predlogov  :).

1) Knjige kot meditacija in sprostitev: Kaj je boljšega od tega, ko prideš domov, se zakoplješ v toplo odejo, skuhaš močno kavo ali omamni čaj in se prepustiš božanju zgodbe ali razmišljanju o tematikah, ki te vabijo iz strani odlične knjige? 

Med branjem opažam, da se povsem umirim, da se mi srčni utrip pomiri in da se med njim počutim srečno, skoncentrirano in zasanjano. Da padem v svet, ki mi lahko nudi tudi uteho, kadar sem  morda slabe volje ali utrujena, ter da se po njem počutim zadovoljno in poživljeno. Knjige mi dajo zagon in motivacijo za nadaljevanje dneva, me pa tudi prijetno uspavajo (če so napete sicer manj, so pa v tem primeru potem material za razburljive sanje :D).

2) Knjige učijo- o nas in življenju: In sploh ni tres, da izobražujejo zgolj knjige iz določenih strokovnih področij, npr. zgodovinske, tehnične, sociološke, filozofske ipd. (Sama imam, ko se želim naučiti česa novega, najraje prav psihološke, sociološke knjige in sicer napisane na humoren, poljudnoznanstven način, ali pa ciničen, kritičen način). 
Takšne seveda širijo obzorja, besedni zaklad in silijo k razmišljanju, k spraševanju, dvomom, k osebni rasti itd.

Predlogi za knjigoljubce:Npr. Theodore Zeldin: Intimna zgodovina človeštva, 
Pierre Bayard- Kako govoriti o knjigah, ki jih nismo prebrali
Isabel Fonseca: Pokoplji me pokončno

Kaj pa dajo tudi romani, zgodbe? Čeprav le ''šund''? (osebno sicer menim, da ni z njim nič narobe, saj se ob določenih razpoloženjih najbolj priležejo prav lahkotni, zabavni, romantični, seksi, ali preprosto užitkarski, kot jim rečem sama, romani- ki pobožajo našo dušo, nasmejijo, sprostijo). Ja, tudi lahkotni romani nas lahko marsičesa naučijo. 

Če drugega ne, nas naučijo, da se življenja ne splača, vsaj občasno, jemati preveč resno, da si ga lahko popestrimo tudi s smehom, norčijami, jap, celo če nismo več otroci ali najstniki, dobrimi prijatelji in zanimivimi prigodami.  Nekje vmes med lahkotnimi in resnimi so za moje pojme dobre kriminalke. Obožujem spretno kombinacijo psihološke napetosti, temačnega seciranja pokvarjenosti človeškega značaja, kot tudi vmesnih, lahkotnejših vložkov, ki sprostijo vzdušje.

Predlogi za branje:  Vsi romani Sophie Kinsella (idealni za žensko dušo), nazadnje sem brala Mi daš svojo številko?, luštni pa so tudi od Elizabeth Philips, npr. Ljubezen po teksaško.
Za ljubitelje kriminalk pa: Vse od Camille Lackberg, saga kriminalk, obvezno!! 
Rosamund Lupton: roman Sestra in roman Potem

Tisti resnejši romani, življenjske zgodbe, drame, tragedije ipd, pa preprosto sporočajo eno in edino resnico: življenje je lahko čudovito a hkrati boli, življenje je nepredvidljivo, saj danes si, jutri pa se ti lahko že nekaj zgodi. Življenje je preizkušnja in odnosi so ena najbolj kompleksnih stvari v vesolju. Človeštvo je kruto, ima pa tudi svetle plati, npr. sočutje, prijateljstvo. 
Predlogi za branje:  
Amos Oz- Zgodba o ljubezni in temnini,
J. K. Rowling- Nadomestne volitve (njen prvi roman za odrasle),
Chris Cleave- Druga roka

3) Knjige prebujajo čustva: Zagotovo pa je ena največjih magij dobrih knjig (dobre so zame vse tiste knjige, ki človeku nekaj dajo, kar v tistem trenutku potrebuje- pa naj bo sprostitev, informiranje, sanjarjenje itd.) ta, da prebujajo čustva. Ob zgodbah lahko jočemo, trpimo, se na ves glas krohotamo (haha, še vedno se spomnim svojih hihitanj med vožnjo z vlakom :D), lahko nas napade tesnoba ali pa razočaranje, pričakovanje...

Knjige so, vsaj toliko kot film, oz. v določenih primerih celo bolj, odličen sprožilec tudi takšnih čustev, ki si jih morda že dolgo nismo prepustili ali jih čutili v vsej svoji polnosti. Knjiga je tudi odlična prijateljica, saj ne bo izdala, če ste ob njej jokali, če ste po svoje uživali, ker je nekdo trpel ali tečnemu liku želeli, da bi se zadavil :). Vrtiljak čustev? Vzemite knjigo, lahko tudi o politiki, in nekaj boste zagotovo začutili. Kmalu :).


 
2 comments: