Saturday, October 4, 2014

Valencia (2. del): Dobrodošli v vesolje in peklenska vročina


Kako se je nadaljevala španska pustolovščina? Precej pestro in v znamenju potenja ter utrujenih nog. Ogromno je bilo treba videti, prehoditi, poslikati, si vtisniti v spomin in predvsem doživeti. Na trenutke pa sva odložila fotoaparat in raje uživala v vsem, kar je navdušilo najine čute. Užitkarsko je bilo že vreme- neverjetno toplo, na rekordno vroč dan pa je termometer pokazal kar 37 stopinj! 


Zdi se, da sem edini košček pristnega, žgočega poletja, ki ga pri nas pač ni bilo, nepričakovano doživela prav v Valenciji. Vremenska napoved je bila sicer precej nestanovita, omenjale so se plohe, a v resnici je deževalo le eno noč in dopoldne, pa še to le nekaj ur, vendar je to pravzaprav zelo prijalo, segrete, kamnite stene, pa se sploh niso imele časa ohladiti. Nisva pa raziskovala zgolj bližnje okolice, mestnih uličic, natrpanih z zanimivimi knjigarnami, umetniškimi ateljeji, galerijami, prodajalnami spominkov in prikupnimi bistroji, ampak sva se podala tudi na daljše ture. 


Tako sva si ogledala spektakularno, vsaj za naju osebno, saj sva velika ljubitelja znanstvene fantastike in serij, kot so Star Trek, Babylon 5  itd., arhitekturno čudo, ki ga tudi domačini ljubeče poimenujejo 'Mesto iz drugega sveta'. Pravzaprav je to kompleks znanstvenega centra, dvorane za raznorazne dogodke, Oceanografica, muzeja umetnosti in še nekaj drugih dvoran. 
Po svojih nenavadnih oblikah, ki močno spominjajo na vesoljske ladje, podmornice, harfo, ter s plitkim bazenom, futurističnimi, prozornimi čolniči in dolgimi, belimi hodniki, oziroma neke vrste promenadami, namenjenimi za sprehajanje in uživanje, je vse skupaj zares spominjalo na izvenzemeljsko mesto. Nama se je zdelo, kot da sva prišla na kakšno konferenco vseh ras vesolja, prizori so naju močno spomnili tudi na odlično ZF komedijo, Guardians of the Galaxy :). Samo poglejte te mogočne kupole, izčiščene in hkrati ostre linije, nenavadno kombinacijo beline in modrine, nekaj, kar nama je zares odvzelo sapo.. Mimogrede sva videla tudi 3D strukturo, sicer igralnico in plezalnico za otroke, v obliki Guliverja, poleg tega pa sva na isti dan obiskala tudi Oceanografic, kjer sva lahko opazovala morske leve, pingvine, morskega psa, se čudila nad reprodukcijo meduz in poslikala kar nekaj akvarijev v mega velikosti.
Na ta dan sva prehodila kar 11 kilometrov, vmes sva si privoščila sladoled, ki je bil v trgovini sredi Oceanografica seveda nesramno drag, vendar odličen, se je pa na žgočem soncu hitro stopil :). Že sprehajanje v zunanjem delu Oceanografica, po lično urejenih potkah, obdanimi s palmami in z meditativno glasbo v ozadju, sva uživala, notranjost kompleksa pa je itak zgodba zase. Slike povedo več kot tisoč besed in zato težko opišem, lahko pa prikažem, kako zanimiv dan sva preživela. 


Ko sva se vrnila domov, sva si privoščila okusnega lososa, naslednje dneve pa sva namenila Bioparcu, neke vrste živalskemu vrtu, obali in tudi nekaj malega nakupovanju, ki se je izkazalo za precej dobro kupčijo.. O tem pa prihodnjič, očitno se obeta še vsaj en člančič, namenjen Valenciji, saj sva videla preveč, da bi lahko vse stlačila v en sam zapis.

Aha, pa še tole- Španci so nočne ptice, zato je bilo moje spanje pogosto moteno- dretje in popivanje ob treh zjutraj, loputanje z vrati in predrzno režanje tik pod najinimi okni, poleg tega je bila izolacija v stari stavbi slaba, ampak nič za to, sva hitro padla v njihov tip funkcioniranja in si zato pač večkrat privoščila siesto, oziroma vsak dan kasneje vstala, privoščila sva si celo poležavanje do 11h ;)). Ampak kot pravijo, When in Rome, do like the Romans do :D

No comments:

Post a Comment