Sunday, May 11, 2014

Kaj sploh pomeni uspeti v življenju?


Za tale prispevek me je navdihnil pogovor s kolegico, s katero sva padli v debato o neverjetno raznolikih razumevanjih tega, kaj nekomu predstavlja uspeh.  Marsikomu je to, da se odlično izkaže na poklicnem področju in niza uspehe, napreduje, glavno merilo uspešnega življenja, drugemu pa to ne pomeni nič in takšnih dosežkov niti ne želi, ali pa se kljub doseganju le teh še vedno počuti prazno. Številnim uspeh predstavlja preživetje samo: golo, iz dneva v dan, saj v to vlagajo vso energijo in čas, odnosi, osebnostna rast, razmislek o sebi, pa jim morda predstavljajo nekaj, o čemer sicer na tiho hrepenijo, a to ni na vrhu njihovih trenutnih prioritet. Saj imajo komaj za hrano, ali pa še to ne in njihova definicija uspeha je drugačna- postaviti se na noge.. Uspeh tako marsikomu pomeni nekako preživeti, znajti se.. Številnim ljudem uspeh predstavljajo trdna partnerska zveza, lastna družina, eno in drugo pa dandanes ne gre več nujno z roko v roki. Biti uspešen lahko pomeni v paru in brez otrok, ali pa obdan z veliko družino. Za nekoga je že roditi otroka uspeh, za drugega je šele srečen otrok resnični uspeh. Za nekatere pa je uspeh zadovoljujoče samsko, ne pa družinsko, življenje, ki si ga kroji sam. Za marsikoga je uspeh že to, da druge prepriča, da je uspešen- četudi le navzven, v resnici pa se kot takega sploh ne dojema. To pa zame ni pristen uspeh, ampak zgolj igra.

Definicije uspeha, hočeš, nočeš, diktira tudi družba, jih narekuje, pričakuje- tako ožje in širše okolje. Prvo bolj intenzivno, prek odnosov, besed, tihih ali pa kar glasnih pričakovanj. Širše okolje pa v nas zasidra tihe, kolektivne, zgodovinske vzorce, ki jih podzavestno nosimo skozi življenje in odslikavajo to, kaj v neki kulturi, narodu, predstavlja uspeh in kaj naj bi bil poraz.

Biti uspešen, biti ambiciozen, prodreti v tujino, imeti morda celo svoje podjetje ali pa vsaj inovativen, 'kul', nenavaden, konjiček, to dandanes, marsikomu, predstavlja uspeh mladega odraslega. Starejši odrasli, ki so uspešni, pa so po mnenju Slovencev morda tisti, ki dobro živijo, posedujejo nepremičnino ali dve, dober avtomobil ali dva, imajo kakšen vikend na morju, potujejo in so morda celo medijsko prepoznavni. So skratka elita, ki navzven pokaže svoj uspeh.

Menim, da na uspeh pogosto gledamo skozi ekonomska in/ali odnosna merila: posedovati nekaj, biti sposoben zadovoljujočih odnosov, nekaj ustvariti, pokazati, se tudi pobahati s tem... Vse to so lahko pogledi na uspeh. Za nekoga pa biti uspešen preprosto pomeni biti srečen in iskati samega sebe, uživati v življenju in biti hvaležen zanj, četudi ob tem nikoli ne bo zadostil pričakovanjem kaotične in vedno hiteče, hlastajoče družbe. Uspeh je lahko biti v stiku s seboj, odkriti pri sebi, kaj so tvoje vrednote, kam želiš iti in kam ne, s kom ob sebi in tudi, česa se še želiš naučiti, kaj pa te resnično sploh ne zanima.

Osebno mi uspeh predstavlja željo po rasti, neko radostno hrepenenje, radovednost po iskanju- sebe, soljudi, narave, skrivnosti življenja. Spraševanje o vsem, kar te obdaja, v mikro in makro okolju in predvsem ljubezen do sebe.

Resnično zelo uspešen je po mojem mnenju tisti, ki sam sebe dojema kot uspešnega- pa naj bo gospodinja, mamica samohranilka, vrtnar, Nobelov nagrajenec, upokojenec, večni študent, nekdo, ki izdeluje pletnene košare ali pa popravlja motorje... Če je človek res srečen in se dojema in iskreno čuti kot uspešnega, potem je to zame to in nihče nima pravice reči, da to ni uspeh. Je, a po njegovih merilih..

No comments:

Post a Comment