Friday, January 31, 2014

Normalnost: Kdo in kaj je spoh normalno?!
Se vam zdimo Slovenci normalni? Kaj pa vi sami sebi? Verjetno se strinjate, da vsekakor ste normalni, sposobni, dobri državljani, marljivi, mar ne? Je normalen tudi vaš zunanji izgled? Imate normalno postavo, nos, obrazne poteze in trebuh? Kaj pa vaši prijatelji in znanci? Je med njima morda kdo, ki je res malo, hm, čuden pač?

Sama vprašanja, nobenih odgovorov :). Malo namigujem na nekaj, kar se počasi približuje in sicer v okviru zanimivega prostovoljskega projekta Kdo je tu normalen?, pri katerem sodelujem.  Že kmalu, prav kmalu, bo javnosti na ogled filmček, ki smo ga zasnovale prostovoljke mariborskega Inštituta za osebnostni razvoj. S kratkim videom bomo malo provocirale, spodbujale razpravo, vprašanja o raznoraznih profilih ljudi, o raznolikih karakteristikah, življenjskih stilih... O tem, kaj je normalno in kaj ni :).  Odpiramo vprašanja, kot so: So homoseksualci normalni in če niso, zakaj ne? Kako se prehranjujejo in kako živijo normalni, ter kako nenormalni ljudje?

Kaj pa je meni normalno? Hm, težko reči, ker svojih mnenj pravzaprav ne oblikujem popolnoma sama, saj sem že od rojstva avtomatsko pod vplivom določenih misenih shem, vplivom družbe, vzgoje, kulture, v kateri živim... V sebi (žal ali pa ne) že nosim določena mnenja, predsodke, naše preljube Slovenije, seveda pa tudi mnenja in vrednote iz primarne družine.. To pa ni izgovor ali ovira za to,  da se ne bi trudila razmišljati širše ali drugače, s svojo glavo. Vsekakor pa se je moj pogled tekom let spremenil in še vedno se spreminja. Včasih tudi na dnevni ravni, odvisno, kako normalno ali noro se počutim v nekem trenutku :).

Mogoče bi rekla takole:  'Noro' ima zame lahko ali pozitivno ali pa negativno konotacijo.. Noro je zame lahko nekaj, kar je noro dobro, noro prisrčno, všeč mi je nora zaljubljenost, tudi noro, nepozabno potovanje in noro odpuljen film :). Lahko pa je nekaj tudi noro boleče, noro zlobno, nesmiselno, noro nerazumljivo. Npr. fizično nasilje že spada med nekaj, kar je zame osebno povsem noro, tudi nenormalno in neodpustiljivo.

Normalnost se mi včasih zdi nekoliko dolgočasna, vsekakor pa jo povezujem z nečim, kar je ukročeno, prilagojeno, dogovorjeno ipd. Včasih pa to sploh ni slabo, saj nam je vsem lepše, če se npr. držimo osnov bontona, prometnih pravil, ipd.. Normalnost je lahko složnost, sožitje, razumevanje. Lahko pa je tudi ovira, zamejevanje kreativnosti, spodbujanje uniformiranosti in obsojanje drugačnosti, diktiranje, kako in na kakšen način živeti.

Kot 'nenormalno' je lahko dojeto karkoli, kar izstopa, česar se bojimo, ne razumemo.. In mi sami smo sodniki in tisti, ki tvorimo definicije normalnosti in nenormalnosti...

Kmalu pa boste lahko videli in ocenili naš filmček na to temo :)

PS: Kaj pa se vam zdi normalno, kdo je po vašem prepričanju, občutkih, normalen?

4 comments:

 1. O tem pa je res težko govorit... Čisto vsi smo malo nenormalni in normalni... Kako kdaj... (:
  Me pa zanima tale filmček... Komaj čakam...

  ReplyDelete
 2. Tudi jaz, bo kmalu na voljo za komentirati :)).
  se strinjam, kakor kdaj! Vsi v sebi nosimo nenormalnost in normalnost :)

  ReplyDelete
 3. zelo dobro napisano, težka tema sicer. :)) po mojem je vedno odvisno od človeka do človeka, nekateri smatrajo nekaj za čisto normalno, kar je drugim popolnoma absudrno. :)
  odvisno od družbe, okolja, vzgoje... :))
  težko je dobesedno nekaj uvrstiti med normalno ali mnenormalno. je bolj mnenje ljudi od posameznika.

  xoxo

  ReplyDelete
 4. Hvala za mnenje Nina, tudi jaz menim, da je to bolj mnenje in stališče posameznika :)

  ReplyDelete