Sunday, March 24, 2013

Kaj so maske? 1. delNamenoma se hočem izogniti psihološkim teorijam in tistemu, kar piše v knjigah, tako da v kakšne daljše teoretske članke ne bi šla, rajši moje razmišljanje o tem, kako vidim kaj, moje mnenje, zelo zaželeno je, da še vi podate kakšen komentar.

Zdi se mi, da so maske, nekakšna psihološka fasada, ki si jo nadanemo ko gremo med ljudi, ena taka vsakdanja stvar, ki funkcionira, se dogaja non stop, vendar jo z zavestjo le redko zaznamo. Kajti psihološka maska ima podobno funkcijo kot tista, ki si jo nadanemo za pusta, saj si slednjo poveznemo, ali si jo narišemo, zato, da bi se vsaj za trenutek prelevili v nekoga drugega. Če si npr. nadanem, ali pa se vanjo preobrazim s pomočjo umetnega nosu, bradavice, las in špičastega klobuka, masko čarovnice, jo bom skušala upodobiti tudi z vedenjem. Čarovnica, pa čeprav le za pusta, naj bi govorila z bolj zlobnim glasom, se privoščljivo smejala, hodila kot bi imela grbo, imela dolge, krempljaste nohte ipd.. Zagotovo obstaja še milijon enih predstav, stereotipov, a o tem kdaj drugič, kako naj se obnašale čarovnice.

Kaj pa v vsakdanjem življenju? Naše maske morda niso tako vidne, so pa vseskozi prisotne. Npr. ko gremo v službo, si nadanemo profesionalno masko, pa s tem ne mislil le make-upa, poslovne obleke, kravate pri moških ipd. Že ta oprava ni za vse enaka, saj eni delajo na uradih, drugi v proizvodnji, tretji v trgovinah, četrti na terenu itd., torej ima vsak od njih drugačno zunanjo podobo (oblačila, ličila če so, čevlji, dodatki- npr. mapa s poslovnimi načrti, kovček s pripomočki itd.). Ta zunanja podoba pa je le del t.i. maske.

Večji del mask predstavljajo naše vedenje, mimika, geste, obrazni izrazi, ki pa izžarevajo, navzven kažejo, takšen karakter oz. človeka, v kakršnega se želimo preleviti v neki situaciji. Morda bo kdo rekel, da smo vendarle ves čas enaki, da imamo vsi nek svoj značaj in se ne sprenevedamo oz. ne želimo biti nekdo drug.

Pa je res čisto tako? Ko gremo npr. na izpit na faks, verjetno ne bomo na glas pokali balončkov iz žvečilnega gumija in se bogato večerno naličili, le dva primera, seveda pa je to le zunanja maska. Kaj pa vedenje? Najbrž se bomo, če gre za ustni izpit, trudili navdušiti profesorja, delovati profesionalno, vsevedno, vljudno, spoštljivo, dobro pripravljeno in kos situaciji, itd.

V službenih odnosih  je nekako podobno, na razgovorih za delo pa bomo npr. še bolj stremeli k popolnosti, saj bomo želeli v tistemu, ki nas intervjuja, vzbuditi prepričanje, da smo prav mi pravi za to delo...

Kaj pa maske v intimnih odnosih? Smo pred partnerjem res v prav vsakem trenutku 100% takšni kot nam paše? Povemo vedno vse kar si mislimo, čeprav smo nanj mogoče neskončno jezni, smo povsem sproščeni tudi med prijatelji, vedno, ali pa včasih zadržimo svoje mnenje, da ne bi koga prizadeli? Ali kdaj koga pohvalimo le zato, da bi bil vesel, čeprav tega v resnici ne mislimo tako?

Kaj so torej maske, če povzamemo?
Maske se rodijo oz. nastanejo najprej v nas samih: z nekim našim prepričanjem, kako bi se morali vesti v nekem trenutku, našim prepričanjem, koliko svojih čustev naj izrazimo v neki situaciji ali do nekoga (ter KATERA čustva izraziti navzven ali pa jih potlačiti), posledično pa temu prilagodimo svoj zunanji videz.

Izberemo (včasih bolj premišljeno, drugič bolj podzavestno): kako se bomo oblekli in obuli, kakšne kretnje bomo uporabili (npr. pri prijateljici ki jo tolažimo, uporabimo nežne, pomirjevalne gibe),kakšno mimiko.. no, to zadnje dvoje je že bolj na intuitivni ravni, ni toliko stvar premišljene, povsem zavestne odločitve..

Naše maske definirajo in oblikujejo naša lastna prepričanja, nanje pa so vplivali: vzgoja, torej kako so nas vzgojili starši, vpliv okolice in kulture, šola,mediji, mnenja drugih ljudi, lastne življenjske izkušnje (ki so nas naučile, kako je najboljše, da se vedemo v določenem primeru) itd.

Z maskami stopamo v odnose, vsak od nas pa ima več mask, nekatere so intimne, druge uporabljamo v odnosu z nepoznanimi ljudmi ali npr. v službi.. tudi sami pred sabo imamo lahko maske.. pa maske lažejo?
Lahko ja, imajo pa tudi zaščitno vlogo..

Več o tem pa prihodnjič:):

Kako pa na to gledate vi:)?

No comments:

Post a Comment